Nino Gvetadze piano 13 maart 14:00 uur

Zondagmiddag 13 maart 2022 14:00 uur 

Volgens BBC Music Magazine speelt Nino alsof ze de muziek spontaan onder haar vingers “creëert”.  In 2008 won zij het Liszt pianoconcours en sinds die tijd heeft Liszt een vaste plek in haar repertoire.

Over de nieuwe Schumann CD schreef de pers:

Pianiste Nino Gvetadze laat haar luisteraars bewonderend dwalen door het schaduwrijk van Robert Schumann (NRC)
De bezwerende aanslag en ronde klank van Gvetadze zijn betoverend (Volkskrant)
Tovenares op 88 toetsen (Het Parool)

Over de CD Het idee om dit album op te nemen is begin 2020 ontstaan, het jaar van de eenzaamheid, het isolement en de stilte. De pandemie heeft de mensheid stilgezet; dit hiaat bleek onze nieuwe realiteit te zijn.
Het was voor iedereen anders, makkelijker voor de een, moeilijker voor de ander. Voor mij voelde het als een achtbaan, dagen van pure sereniteit werden gevolgd door rusteloze momenten. Al snel ontdekte ik dat niets zo natuurlijk en bevredigend voelde als het spelen van de muziek van Robert Schumann.
De muziek van deze ongelofelijke man, die als geen ander de tegengestelde kanten van de menselijke natuur voelde en begreep, kwam me te hulp. De stukken in het album vonden hun plaats als parels aan de draad: terugblikkend op het eerste stuk van Schumann dat ik als kind had geleerd (“Arabeske”), naar mijn eigen kinderen kijken en hun beelden in “Kinderszenen” ontdekken, in deze vreemde werkelijkheid leven en reflecties vinden in het meest excentrieke en tegelijkertijd betoverende “Kreisleriana”, me bezinnen op de toekomst (“Vogel als Prophet”) en hopend op troost (Romanze).
In die tijd stonden Robert Schumann en zijn vrienden achter de uitdrukking “Frei Aber Einsam” (vrij, maar eenzaam), voor velen van ons voelde het in deze tijd meestal Einsam…

Zij speelt

  • Chopin, F.: Waltz Op.34 No.1 in A flat major
  • Chopin, F.: Waltz Op.34 No.2 in A minor
  • Chopin, F.: Waltz Op.42 No.5 in A flat major
  • Chopin, F.: Barcarolle in F sharp major Op.60
  • Chopin, F.: Scherzo No.2 in B flat minor Op.31
  • Schumann, R.: Kinderszenen Op.15
  • Liszt, F.: From Venezia e Napoli II, S. 162 (LW A197) no.3: Tarantella

 

Direct bestellen