Zaterdagavond 11 november 2023 Delta Piano Trio

Het Delta Piano Trio werd in 2013 in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici:

  • violist Gerard Spronk,
  • cellist Anton Spronk (vervangt Irene Enzlin)
  • pianiste Vera Kooper

Het trio wordt door collega’s beschouwd als een van de meest veelbelovende jonge ensembles en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is.

Het Delta Piano Trio is meervoudig eerste prijswinnaar van concoursen als het Stasys Vainiunas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italië (2014), het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland (2017). Het trio trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israel, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten in zalen als “Het Concertgebouw” (Amsterdam), de “National Center of Performing Arts” (Beijing), het “Gang Dong Art Center” (Seoul), “St. John’s Smith Square” (London) en het “Jerusalem Music Center”. In 2017 verscheen bij Naxos Records de debuut-cd van het ensemble, met werken van Tanejev en Borodin. Hun tweede cd, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Sjostakovitsj en Auerbach kwam vorig seizoen uit bij het Amerikaanse label Odradek Recordes. Beide cd’s ontvingen lovende reacties in de internationale pers.

In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie, een constante uitwisseling van ideeën en een gedeelde weg van reflectie, ontdekking en evolutie. Met als doel hun eigen pad te vormen heeft het Delta Pianotrio een gevarieerde en zeer persoonlijke repertoirekeuze, die werken uit het gehele piano trio oeuvre omvat.

Programma: 

L. Van Beethoven: Variaties in Es, op.44 (14′)
R. Schumann: Pianotrio nr. 1 in d, op.63 (32′)
A. Dvorak: Pianotrio nr. 4 in e, op. 90, B166 “Dumky”