Navarra String Quartet Zaterdag 11 maart 2017

170311 Navarra kwartet

Het Navarra String Quartet, half Brits half Nederlands, werd in 2002 in Manchester opgericht. Het dynamisch en poëtisch spelend kwartet won in de tussenliggende jaren vele belangrijke prijzen.

Het Navarra String Quartet bestaat uit Magnus Johnston (viool), Marije Johnston (viool), Simone van der Giessen (altviool) en Brian O’Kane (cello). Het kwartet werd in 2002 opgericht tijdens de studie aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Daar werd de basis gelegd voor een succesvolle ontwikkeling naar een bij de wereldtop behorend strijkkwartet.

Het was Christopher Rowland die vier van zijn leerlingen samenbracht in het Navarra String Quartet.   Het was een gouden greep, dat blijkt ook uit de vele prijzen, zoals de 1e prijs in “The Florence International Competition” en de 2e prijs in de “Melbourne International Chamber Music Competition”. In augustus 2013 heeft het Navarra String Quartet de 3e prijs gewonnen in Banff, een vooraanstaand Internationaal Strijkkwartet Concours in Canada, waar top-strijkkwartetten aan deelnemen. Nooit eerder wonnen Nederlanders een prijs in dit prestigieuze concours.

Tijdens dit concert wordt het string Quartet uitgebreid met een extra cellist (Guy Johnston) zodat zij het prachtige Schubert strijkkwintet kunnen laten horen. Luister hieronder.

uit Wikipedia:
Het Strijkkwintet in C-majeur (D 956, opus postuum 163) van Franz Schubert is een kamermuziekwerk dat de componist schreef in de zomer van 1828, twee maanden voor zijn dood. Het is Schuberts laatste instrumentale werk.

Tegenwoordig behoort het werk tot de topwerken in het complete kamermuziekrepertoire. Muzikaal gezien leunt het werk op diepe emoties met momenten van transcendentale schoonheid.
Het contemplatieve karakter van het tweede deel maakte dat dit regelmatig opdook als achtergrondmuziek voor schilderachtige of nachtelijke scènes in films. 

Zij spelen

  • Haydn – Strijkkwartet Op 20 Nr 3,
  • Beethoven – Strijkkwartet Op 95 en
  • Schubert – Strijkkwintet met als gastcellist Timora Rosler

Dit concert is uitverkocht