Bob van der Ent & Henry Kelder (Viool – Piano) Zaterdag 28 oktober 2017

“Bob van der Ent speelt de caprices feilloos en vol overgave” (NRC handelsblad)

Bob  van der Ent (1982) behoort tot één van de meest vooraanstaande Nederlandse violisten. Hij begon zijn vioolstudie op vijfjarige leeftijd bij Lauri Vreeken-Bos. Vervolgens studeerde hij bij Jan Repko en kreeg daarnaast regelmatig les van Davina van Wely en Herman Krebbers.

In 1993 behoorde hij tot de eerste leerlingen die werden toegelaten tot de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. In 2006 voltooide hij zijn studie bij Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij debuteerde reeds op 10-jarige leeftijd als solist met het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft. Vervolgens soleerde hij bij vele orkesten met vioolconcerten van o.a. Bach, Beethoven, Bruch, Dvorak, Glass, Mendelssohn, Mozart, Lalo, Prokofiev,Wieniawsky, Tchaikovsky. In 2005 debuteerde hij in de grote zaal van het Concertgebouw van Amsterdam o.l.v. Jurjen Hempel.

Henry Kelder (1973) is werkzaam als pianist, componist, dirigent, kamermusicus, improvisator, repetitor, cultureel ondernemer en docent. In 2013 zijn drie grote werken van zijn hand in wereldpremiere gegaan: Concerto voor altsaxofoon en orkest, A Song for Saint Cecilia´s Day voor koor en orkest en muziektheater VALS. Eén van zijn leermeesters was Tristan Keuris.

Naast zijn werkzaamheden als hoofdvakdocent piano aan het Utrechts Conservatorium en coach pianist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag is Henry Kelder actief binnen vele samenstellingen. Met Andre Heuvelman tourt hij door Nederland en met saxofonist Johan van der Linden vormt hij Duo Lind´n Kelder. Dit duo richt zich op het spelen van hedendaagse muziek met een duidelijke toegankelijkheid en crossover. Vele componisten hebben voor hun geschreven. Daarnaast is hij een veelgevraagd begeleider en kamermusicus.

In dit spectaculaire programma spelen Bob van der Ent & Henry Kelder enige van de beroemde caprices van Paganini en composities van componisten, die Paganini geïnspireerd hebben, zoals Tartini, en van componisten, die door Paganini geïnspireerd zijn, zoals Chopin en Schumann. Kijk naar de uitzending bij Witteman waar Bob vertelt over zijn fascinatie van Paganini. Bob van der Ent bij Witteman (vanaf 21:40 )

Programma:

  • N. Paganini – keuze uit 24 Caprices
  • Chopin – Souvenir de Paganini
  • Schumann – Sonate nr. 1 in a klein, Op. 105
  • Tartini – Duivelstriller Sonate in g klein

 

https://www.youtube.com/watch?v=mIoDlSnPc08