vrijdagavond 16 december 2022 Maria Milstein en Mathieu van Bellen

Opnieuw komt violiste Maria Milstein een optreden verzorgen bij de CruquiusConcerten. Op deze avond speelt zij samen met haar levenspartner violist Mathieu van Bellen. Zij brengen een programma van hun zeer geprezen CD met sonates voor twee violen van de Belgische componist Eugène Ysaÿe en de Russische componist Sergei Prokofiev.

Redacteur Gijs van Maanen beluisterde de cd ‘Sonatas for two violins’ van Maria Milstein en Mathieu van Bellen en schreef als commentaar:
“Het repertoire voor twee violen zonder begeleiding is veel kleiner dan dat van een meer ‘conventioneel’ duo zoals viool en piano. De Sonates for Two Violins van Prokofiev, Górecki en Ysaÿe zijn meesterwerken met een fascinerende klankwereld die deze beperking doet vergeten”.
Erik Voermans schreef over deze CD in het Parool
Het violistenechtpaar Maria Milstein en Mathieu van Bellen, beide behorend tot de absolute Nederlandse top, speelden een album vol met stukken voor twee violen.
Ze beginnen meteen met een meesterwerk: de Sonate van Prokofjev, die maar weer eens blijk geeft van een griezelig klankvoorstellingsvermogen. Hij laat de violen zingen in de langzame delen en houdt een opbeurend motortje gaande in de snelle, terwijl de melodieën speels vlinderen en geen seconde vervelen. De Sonate van Górecki (een vroeg, nog atonaal werk) is taaier, maar heeft wel een geladenheid die de spanning op peil houdt. De Sonate van Ysaÿe is puur vuurwerk. De vele dubbelgrepen maken van Milstein en Van Bellen soms een strijktrio of zelfs -kwartet.

Zij spelen op vrijdagavond 16 december 2022 om 20:15 uur:

  • E. Ysaÿe, Sonata voor twee violen in a
  • H. Görecki, Sonata voor twee violen, op. 10
  • S. Prokofjev, Sonata voor twee violen, Op.56