Nieuwe Compositie: Cruquius Piano Trio

Een nieuwe compositie voor de Haarlemmermeer Cruquius Museum en de CruquiusConcerten.

In het seizoen 2018-2019 bestaan de CruquiusConcerten 15 jaar: een goed moment om een speciale compositieopdracht te geven aan een van de belangrijke Nederlandse componisten Roel van Oosten. De opdracht luidt “het componeren van een klassiek pianotrio voor het Osiris Trio met als inspiratiebron Cruquius Museum en het droogmalen van de Haarlemmermeer.”

Het Osiris Trio verzorgt  sinds de start van de CruquiusConcerten een of twee concerten in de serie CruquiusConcerten en is op deze wijze op een bijzondere wijze verbonden aan de CruquiusConcerten. In 2015 voerden zij het werk American Dances van Roel van Oosten uit, reden voor het bestuur van de CruquiusConcerten om bij  Roel van Oosten te informeren naar de mogelijkheid voor een speciale compositie-opdracht.

In 2018 zal de Cruquius Museum een grote vernieuwbouw ondergaan, de nieuwe compositie kan ook gebruikt worden bij de heropening van het Museum.

Roel van Oosten heeft het museum bezocht en is onder de indruk van dit werelderfgoed. De prachtige techniek, de beweging van de machinerie, de voortgang van het water, de strijd tegen het water, de opoffering die nodig is voor de droogmaling; veel inspiratie voor een nieuw werk. Voor een biografie van Roel van Oosten link.

Het Osiris Trio heeft direct zeer positief gereageerd en ook aangegeven dat zij dit nieuwe werk “Cruquius piano Trio” zeker willen uitvoeren en ook zeker elders zullen programmeren.  link

De CruquiusConcerten zijn na bijna 15 jaar concerten in Cruquius Museum een belangrijk podium geworden voor kamermuziekconcerten in de Haarlemmermeer en ver daarbuiten. Zowel pers als publiek prijzen de locatie en de keuze van topmusici. Ieder seizoen is er een gevarieerd programma met kamermuziek op internationaal topniveau. Dit gecombineerd met de mooie akoestiek in de zaal en de directe interactie tussen publiek en musici, maken ieder concert weer een bijzondere gebeurtenis.  De uitvoering van het werk en de kosten die hierbij komen vallen onder de reguliere begroting van de stichting CruquiusConcerten en zijn hier verder buiten beschouwing gelaten.

De Planning is om in het seizoen 2018-2019 dit nieuwe werk in première te laten gaan in het Cruquius Museum door het Osiris Trio. Dit lijkt ver weg, maar voor het componeren en instuderen van dit werk geldt een doorlooptijd van 1 jaar. Voor die tijd moet een haalbaarheidsstudie gedaan worden. Voor 1 september 2017 moet duidelijk zijn of het geven van de opdracht haalbaar en financieel verantwoord is.

Binnenkort start de Crowdfund actie

Heeft u ideeën,  wilt u uw reactie kwijt laat het hier weten. info@CruquiusConcerten.nl