Cruquius Museum

Voormalig stoomgemaal “De Cruquius” uit 1849 is een industrieel monument van wereldformaat. Samen met de stoomgemalen “Leeghwater” en “Lijnden” pompte de Cruquius van 1849 tot 1852 het Haarlemmermeer leeg en hield het daarna de Haarlemmermeerpolder droog.

In 1912 werd de Cruquius reservegemaal, uit actieve productie genomen om tenslotte op 10 juni 1933 met een ceremoniële laatste pompslag buiten bedrijf te worden gesteld. Daarna stond de tijd voor de Cruquius stil. Op het nippertje ontsnapte dit unieke stoomgemaal aan de sloop, toen op 22 oktober 1934 Stichting De Cruquius werd opgericht die het onder zijn hoede nam en er een museum van maakte. Museum De

Cruquius spreekt een breed publiek aan. Het oude stoomgemaal vormt het absolute technische hoogtepunt van het romantische stoomtijdperk in Nederland.

De machinekamer
Absoluut hoogtepunt van elk bezoek aan De Cruquius is wel de machinekamer uit 1849. Hier staat ’s werelds grootste stoommachine, met een cylinder van maar liefst 3,66 meter doorsnee! Deze reusachtige machine drijft acht balansarmen aan die elk 10.000 kilo wegen en als tentakels naar buiten steken, waar ze de zuigers van acht gigantische waterpompen in werking stellen: samen brachten die ooit bij elke slag van de stoommachine 64.000 liter water omhoog!

Musueum_int_kl

Na een grondige restauratie die 20 jaar duurde, werd op 4 juni 2002 deze imposante machinerie door Kroonprins Willem-Alexander weer in beweging gesteld – zij het niet meer door stoomkracht, maar hydraulisch aangedreven – en sindsdien kan iedere bezoeker genieten van dit ontzagwekkende schouwspel en ervan onder de indruk raken, net zoals de vorsten die hen in vorige eeuwen voorgingen.

lees verder op de website van Cruquius Museum