zaterdagavond 4 maart 2023 Ragazze Quartet (strijkkwartet)

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. 

De musici van Ragazze:
Rosa Arnold – viool, Jeanita Vriens – van Tongeren – viool,
Annemijn Bergkotte – altviool, Rebecca Wise – cello

Ragazze Quartet

Met spraakmakende programma’s heeft Ragazze Quartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Programmatitel: “Basis”

Het pure strijkkwartet programma Basis is een concert vol bloedstollend mooie muziek. Ragazze Quartet keert terug naar haar wortels en legt de schoonheid van de stukken en de kracht van het strijkkwartet bloot.

“Een strijkkwartet is als een huwelijk tussen vier personen” 

In Basis worden twee stukken gespeeld die betekenisvol zijn geweest aan het begin van de bijna twintigjarige carrière van het kwartet: Het Lentekwartet van Mozart dat Ragazze Quartet tijdens haar studie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bestudeerde en Schuberts Der Tod und das Mädchen dat op hun debuutplaat bij label Channel Classics stond. Daarnaast spelen de Ragazze een voor hen nieuw werk van Jörg Widmann.

Verhalen en anekdotes uit het verleden, heden en ideeën over de toekomst verbinden de verschillende kwartetten en bieden een kijkje achter de schermen van een professioneel strijkkwartet in de 21ste eeuw.

Deze verhalen zullen verzameld worden door schrijver Koos Terpstra. Hij zal de vier Ragazze zowel tezamen als apart interviewen en uit die interviews een tekst maken die het kwartet tijdens het concert zal voordragen. Persoonlijke anekdotes uit hun kwartet-bestaan, hun liefde voor de muziek, uitleg bij de stukken die gespeeld worden en hun toekomstbeeld komen aan bod. Zo kijken ze met elkaar en met het publiek 20 jaar terug én vooruit.

 zij spelen op zaterdagavond 4 maart om20:15 uur 

  • Mozart – Strijkkwartet no.14 ’Frühling’ KV387
  • Widmann – Strijkkwartet no. 4
  • Schubert – Der Tod und das Mädchen