zaterdagavond 4 februari 2023 Delta piano trio

Welk pianotrio kan na 16 jaar Osiris Trio bij de CruquiusConcerten dit trio opvolgen. Het Delta Piano Trio ontvangt bij al haar optredens zoveel lof, dat we een goede opvolger hebben gevonden, oordeelt u zelf.

Soms hoor je jonge musici samen spelen en voel je direct de chemie en hoor je het talent. Zo ook bij het Delta Piano Trio. Geen verbazing dat zij in 2020  de grote Kersjes prijs wonnen

Het trio is in 2013 opgericht in Salzburg door de drie leden die daar destijds studeerden: violist Gerard Spronk, cellist Irene Enzlin en pianist Vera Kooper.

“De warme, weelderige klank, de perfecte balans en het meeslepende spel van het Delta Pianotrio hebben ons overrompeld. Ook zijn we onder de indruk van de mooie carrière die het trio op jonge leeftijd al heeft weten te realiseren. We willen hier graag substantieel aan bijdragen met het oog op een succesvolle toekomst,” aldus het juryrapport.

“Ons pianotrio avontuur begon in de herfst van 2013. Hoewel we alle drie uit Nederland komen, leerden we elkaar pas in Salzburg kennen. Na een Hollands avondje pannenkoeken bakken besloten we samen wat pianotrio’s te leren en lessen te nemen bij twee fantastische musici, die een grote invloed op ons zouden gaan hebben: Wolfgang Redik van het Wiener Klaviertrio en Rainer Schmidt van het Hagen Kwartet. Het werd al bij onze eerste repetitie duidelijk dat er iets bijzonders aan deze samenwerking was en we besloten ons voor te bereiden op een internationaal concours in Vilnius, Litouwen. Daar wonnen we de eerste prijs en belangrijker nog, ontdekten we hoe leuk het was samen te reizen en muziek te maken. We deelden dezelfde blijdschap bij het ontdekken van een vegetarisch restaurant en ons vergelijkbare gevoel voor humor bracht ons vanwege oncontroleerbare lachbuien tijdens verschillende officiële gelegenheden in de problemen. Deze informatie lijkt wellicht niet zo relevant, maar in kamermuziek zijn dit soort kleinigheden en wederzijds begrip erg belangrijk. Als er onenigheid is in het trio kunnen we onmogelijk goed samenspelen en geen aantal repetitie uren kan dat goedmaken. Muziek is geheimzinnig genoeg, maar kamermuziek is een nog mysterieuzer fenomeen. Op goede dagen kunnen er puur telepathische momenten ontstaan op het podium, waarin je haast de gedachten van je partners kunnen lezen, de volgende muzikale stroom kunt voorspellen en toch nog verrast kunt worden door een volgende frase. Het is een vorm van magie die een oneindige bron van inspiratie vormt.

Sinds die eerste reis naar Vilnius hebben we veelvuldig opgetreden in Europa, Rusland, Israël, China, Korea en de Verenigde Staten en meerdere prijzen op internationale concoursen gewonnen. Debuten tijdens o.a. het Salzburger Kammermusikfestival, het New York Chamber Music Festival en in het Concertgebouw in Amsterdam volgden. In april 2017 verscheen onze debuut cd voor het label Naxos, met werken van Borodin en Tanayev . Een tweede cd, met werken van Lera Auerbach en Shostakovich is net uit. Zo trekken we over de planeet als een soort reizend circus en ontdekken de wereld van de muziek met 6 oren, 6 handen en 96 snaren en één gedeelde factor: een grote liefde voor kamermuziek.”

Dit concert is een samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) speelt een belangrijke rol in het Nederlandse muziekleven door structureel 400 musici (professionals en muziekstudenten) te steunen met een instrument dat uitdaagt en inspireert. Met ruim 500 instrumenten en 250 strijkstokken is de collectie een van de grootste collecties muziekinstrumenten in Europa. Het “Nationaal Muziekinstrumenten Fonds” heeft Irene Enzlin een Bertrand cello (2006) ter beschikking gesteld.
Op www.muziekinstrumentenfonds.nl  kunt u lezen welke bekende musici op een instrument van het NMF spelen.

Zij spelen op zaterdagavond 4 februari om 20:15 uur: 

  1. Schubert – Sonatensatz in Bes-groot, D 28
  2. Lera Auerbach pianotrio nr 3
  3. F. Schubert – Pianotrio nr. 2 in Es groot, D 929