Trio Lumaka & sopraan Sabine Wüthrich – ‘Kerstconcert’ Zaterdag 17 december 2016

Kerstconcert “Noël de France” met Trio Lumaka (Jana Machalett – fluit, Charles Watt – cello en Miriam Overlach – harp) en sopraan Sabine Wüthrich.

161217 Lumaka_Trio_nieuw_fluit_cello_harp_SarahWijzenbeek 161217 Sabine

E n s e m b l e L u m a k a

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de musici van Lumaka een intensieve samenwerking zijn begonnen. Daarnaast zijn zij onder andere werkzaam in het Koninklijk Concertgebouworkest, bij Ensemble Insomnio en als solisten en kamermusici in de hedendaagse en oude muziek. Hun gedeelde visie op het maken van kamermuziek bestaat uit het doorgronden en analyseren van een stuk en de vrijheid en spontaneïteit voor elke speler. Dit leidt tot oprechte, integere en gepassioneerde interpretaties van hoogste kwaliteit.

Lumaka is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan verdiepen in de muziek rond 1920. Hierdoor wordt Lumaka inmiddels beschouwd als hét Ensemble voor muziek uit die tijd! Waarom de jaren twintig?
In de jaren twintig werd voor het eerst een ensemble in de kwintetbezetting (fluit, harp, strijktrio) opgericht, door de harpist Pierre Jamet. Daardoor is er heel veel mooi repertoire uit het Frankrijk van die tijd. Ook muziekhistorisch gezien is het een erg interessante periode: de laatste staart van de romantiek, de eerste jazz-invloeden, gekke tonaliteit en ritmiek…
Ensemble Lumaka heeft in het afgelopen jaar, naast tientallen concerten in series en op festivals in Duitsland en Nederland, en live optredens voor de radio een aantal concerten gegeven op jaren-twintig-locaties in Amsterdam zoals bijv. museum Het Schip, Sociëteit de Kring, de Maarten Lutherkerk of in de door Berlage ontworpen buurt bij de Minervalaan. Lumaka vult haar uitvoeringen aan met citaten uithistorische kranten, muziektijdschiften en boeken. Ook kan gepaste kledij niet ontbreken. En voor de liefhebbers neemt Lumaka zo nu en dan zelfs een glaasje absinth mee… Heel graag willen wij u uitnodigen om met ons mee terug te gaan naar die tijd!

De Zwitserse sopraan Sabine Wüthrich studeerde eerst aan de Hochschule für Musik in Bern bij Elisabeth Glauser. Daarna vervolgde zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann en Margreet Honig waar zij in 2004 succesvol haar Masterdiploma uitgereikt kreeg.

Zij spelen werken van Jolivet, Pijper, Saint-Saëns, Tournier en Martin.