Misha Fomin (Piano solo) Zaterdag 27 januari 2018

“Misha Fomin speelt op grandioze wijze Moesorgski’s Schilderijententoonstelling.”

Sinds zijn spectaculaire debuutrecital in Het Concertgebouw, Amsterdam (2002) is de pianist Misha Fomin niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zijn optredens worden altijd als een niet-te-missen evenement beschouwd. Door zowel binnen- als buitenlandse pers wordt zijn spel geprezen om zijn vloeiend- natuurlijke virtuositeit, rijk kleurenpalet en muzikale intelligentie.

Fomin begon zijn pianostudie in zijn geboortestad Nalchik, Zuid Rusland. In Moskou studeerde hij cum laude af aan de befaamde Muziekacademie Gnessins bij Lina Bulatova. In Rusland had hij al op jonge leeftijd een succesvolle carrière en gaf vele concerten door het hele land.

In 1996 besloot Fomin zijn muzikale horizon te verbreden, en zette zijn studie voort aan de Hochschule für Musik ‘Franz Liszt’ in Weimar en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Naar aanleiding van het winnen van vele prijzen bij internationale pianoconcoursen, werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan festivals, o.a. in Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Naast solistische optredens is hij ook actief in Kamermuziek- verband. Zijn samenwerking met het gerenommeerde Atrium String Quartet, heeft geresulteerd in een prachtige Shostakovich opname, die met een 10 werd bekroond in het blad Luister.

Fomin’s discografie met solorepertoire groeit gestaag. Na zijn eerste album ‘La Campanella’, die in 2002 uitkwam, volgden ‘Pictures at an Exhibition’, ‘Variations on a Theme’, Fomin plays Chopin en zijn laatste album “Clair de Lune’ die in het begin van 2016 verscheen.

U hoort de Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moessorgski. De verschillende delen worden afgewisseld door een thema dat Promenade heet en waarmee wordt uitgedrukt hoe men langzaam naar het volgende schilderij kuiert. De verschillende promenades zijn variaties op hetzelfde thema, dat ook in twee andere delen (Cum mortus in linguq mortua en De grote poort van Kiev) terugkeert. Moessorgski schreef deze cyclus in 1874 in slechts drie weken tijd. Toen Moessorgski de tentoonstelling van zijn vriend en schilder Viktor Hartmann na diens dood bezocht, schreef hij aan een vriend dat hij nauwelijks de tijd had de prachtige klanken en ideeën die daar in de lucht hingen over te nemen en op papier te zetten.

Programma:

  • Beethoven – Pianosonate in E majeur Op. 109
  • Tsjaikovski Uit: De Seizoenen opus 37bis
    Mei – Witte nachten
    Juni – Barcarolle
    Oktober – Herfstlied
  • Tsjaikovski – Liszt Polonaise uit de Opera ‘Jevgeni Onegin’
  • Moessorgski – Schilderijen van een Tentoonstelling