Dostojevski Kwartet 11 01 2020

Soms hoor je een kwartet samen spelen en denkt direct dit heeft kwaliteit en passie. Zo ook bij het Dostojevski Kwartet.

Het Dostojevski Kwartet werd in oktober 2014 opgericht. De jonge musici Charlotte Basalo Vazquez, Julia Kleinsmann (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Kroon (cello) hebben elkaar op het conservatorium van Amsterdam leren kennen. Het strijkkwartet ontving lessen van o.a. Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel (primarius van het Danel Quartet). Vanaf najaar 2016 studeren zij aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie in het traject voor conservatoriumstudenten.

In de korte tijd dat ze samen zijn, speelden ze meerdere malen in het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland.

Hoewel Fjodor Dostojevski en Sergei Prokofjev elkaar nooit ontmoet hebben –sterker nog, Dostojevski was al overleden toen Prokofjev geboren werd- is er toch een bijzondere connectie tussen deze twee kunstenaars. Sergei Prokofjev was namelijk dermate geïnspireerd door Dostojevski dat hij een opera wilde schrijven naar de roman ‘De Speler’.  Van Prokofjev zal in dit concert het Eerste Strijkkwartet gespeeld worden. Dit kwartet geschreven in 1931 werd gecomponeerd in opdracht van de Library of Congress en is een mix tussen inspiratie door Beethovens kwartetten en de lyrische, donkere strijdlust van de latere Prokofjev. Het ‘Slavisch kwartet’ van Dvorák is een poëtisch werk, met grondslag in de Slavische volksmuziek.

Zij spelen:

  • Prokofjev  Strijkkwartet no 1 in B minor opus 50
  • Dvorak Strijkkwartet no 10 in Es op 51 ‘Slavisch kwartet’
  • H Bosman Srtijkkwartet.