Dana Zemtsov (altviool) 7 maart

150307 Dana

Dana Zemtsov (1992) was vijf jaar oud toen ze van haar ouders, de altviolisten Mikhail Zemtsov en Julia Dinerstein, haar eerste muzieklessen kreeg. Dana Zemtsov is een van de meest veelbelovende internationale altviolisten van haar generatie. Dana neemt de luisteraar mee naar een wereld van warme, diepe en ontroerende klanken. Dit concert komt tot stand in samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Winnares vioolbeurs Kersjes fonds 2014 uit het juryrapport:

“De winnares van de vioolbeurs Dana Zemtsov (1992, Mexico City) heeft ondanks haar jonge leeftijd een indrukwekkende staat van dienst; ze was te horen op verschillende podia in binnen- en buitenland en tekende onlangs een exclusief platencontract met Channel Classics. ”

Volkskrant: 16 april 2014

Recensie klassiek

Dana Zemtsov: Enigma****

De jonge Dana Zemtsov kreeg van huis uit het altviool-dna dubbel mee. Vader Mikhail voert de altsectie van het Residentie Orkest aan, moeder Julia doceert het instrument aan de conservatoria van Arnhem en Maastricht. Met nog een oom erbij vormen ze het Zemtsov Altviool Kwartet.

Op haar debuut-cd beweegt Dana Zemtsov zich tussen de polen weerbarstigheid en weemoed. Een stukvan Hindemith maalt als een krankzinnige koffiemachine. Dat mag, want ‘klankschoonheid is bijzaak’ noteerde de componist boven het derde deel van zijn Altvioolsonate. IJl klagend komt Zemtsov voor de dag in het Capriccio dat Henri Vieuxtemps opdroeg aan Niccolò Paganini. Zelfs in Bachs Chromatische fantasie, met Slavisch vuur gespeeld, laat Zemtsov het lelijke-eendjesimago verdampen dat de altviool nog altijd aankleeft. GvO


Nationaal muziekinstrumenten fonds

 

Lees meer over de viool van Dana op NMF

Zij speelt samen met pianiste Cathelijne Noorland een romantisch programma:

R.Schumann – Fantasiestucke op.73
H.Vieuxtemps – Sonate voor Altviool en Piano op.36
E.Bloch – Suite voor Altviool en Piano “1919”
Bizet/Waxman/Kugel – Carmen Fantasie

Direct bestellen