CruquiusConcerten in de genieloods op locatie Kunstfort bij Vijfhuizen.

De stichting CruquiusConcerten organiseert sinds 2014 kleinschalige kamermuziekconcerten. De eerste 15 jaar in Cruquius Museum Haarlemmermeer sinds 2019 in het Kunstfort bij Vijfhuizen.
Ieder seizoen is er een gevarieerd programma met kamermuziek op internationaal topniveau. Zowel pers als publiek zijn enthousiast over het programma, de keuze van topmusici en de akoestiek op locatie. De interactie tussen publiek en musici maakt ieder concert weer tot een bijzondere ervaring. Overtuig u zelf en kom luisteren, live luisteren is een belevenis niet te vergelijken met muziek op een CD.

SEIZOEN 2024-2025

Na een zeer succesvol seizoen 2023-2024 is het bestuur van de CruquiusConcerten blij u te informeren over de concerten in het komende seizoen. 2024 – 2025 is ook een jubileumjaar waarin de Stichting CruquiusConcerten 20 jaar bestaat. Onder ons publiek bevinden zich zeer trouwe bezoekers die al vanaf het begin van de oprichting bij onze concerten aanwezig zijn. Afgelopen seizoen mochten we ook veel nieuwe gezichten verwelkomen. Graag vieren we dit jubileum met u op zaterdagmiddag en -avond 1 maart 2025 met twee bijzondere concerten en een diner. Over het precieze jubileumprogramma wordt u tijdig geïnformeerd. Zodra de optredende musici en hun programma definitief vaststaat ontvangt u de officiële, jaarlijkse flyer.

Voor het seizoen 2024 – 2025 hebben we de volgende concerten gepland.

 

zaterdagavond
9 november 2024
Pianist Hannes Minnaar

(Schubert, Chopin, Reger)

 

 

zaterdagavond
23 november 2024
Skazka strijkkwartet

(Orlando di Lasso, Schnittke, Sjostakovitsj)

 

 

zaterdagavond
14 december 2024
Elisabeth Hetherington (sopraan)
Emma Huijsser (harp)(barok in kerstsfeer)
 

 

zondagmiddag
5  januari 2025
Pianiste Daria van Bercken

(Schubert, Händel, Scarlatti)

 

 

zaterdagavond
18 januari 2025
Birthe Blom (violist) op Stradivarius

Mirsa Adami (piano)
(“leven met een Stradivarius”

Bloch, Kreisler, Smetana, Hubay, Elgar, Poulenc)

 

 

zondagmiddag
26 januari 2025
Klarinet Lars Wouters van den Oudenweijer

Prisma strijktrio

(“Aan de Donau” Kókai, Kodály, Beethoven, Strauß, Hummel )

 

 

zondagmiddag

2 februari 2025

Arethusa strijkkwartet
(Schubert, Vasks, Beethoven)
 

 

zaterdagavond
15 februari 2025
Klára Würtz (piano)  Dmitri Makhtin (viool) Kyril Slotnikov (cello)

(Sjostakovich, Rachmaninov, Tsjaikovski)

 

 

zaterdag middag en avond

1 maart 2025

Jubileum Concert 20 jaar CruquiusConcerten Celliste Lidy Blijdorp and friends.
Twee concerten en diner in Kunstfort.
 

 

zaterdagavond
15 maart
Frederieke Saeys (viool)

Nino Gvetadze (piano)

(o.a. vioolsonate Cesar Franck)

Dit alles nog onder enig voorbehoud

 De officiële flyer 2024-2025 volgt nadat alle musici en hun programma bekend zijn.

 

Kaarten

De toegangsprijs is voor alle concerten € 25,= Kaarten kunt u online reserveren via klassiekemuziek.nl (per concert). (binnenkort beschikbaar!!) 
Mochten er op de avond van uitvoering van een concert nog kaarten beschikbaar zijn, dan zijn deze een half uur van te voren aan de zaal zelf verkrijgbaar. Omdat het aantal plaatsen in de zaal beperkt is, is de kans hierop klein. Wij raden u aan tijdig kaarten te kopen.  De zaal is toegankelijk voor mensen met een rolstoel.

Vragen over uw bestelling kijk op  www.klassiekemuziek.nl/contact

De zondagmiddagconcerten beginnen om 14:00 uur de avondconcerten om 20:15 uur

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141EE Vijfhuizen

 

In mei 2023 is er een enquête gehouden onder de bezoekers van de concerten. De concerten worden gewaardeerd met een ruime8 en de programmaring met een  8,6 !

Lees hier de uitslag van de enquête: Uitslag Enquête CruquiusConcerten mei 2023

Kunstfort bij Vijfhuizen is kunst, erf­goed en na­tuur in één.

Het Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een grootschalig 19e-eeuws bouwproject, moest het Amsterdam beschermen tegen een hypothetische vijandelijke inval. Via manipulatie van de waterstand, met strategische inzet van bestaande beplanting en door specifieke ingrepen in het landschap, kon de tegenstander worden vertraagd en zou de Amsterdammer kunnen overleven.

De Stelling werd voltooid, maar zou nooit zijn beoogde functie vervullen – al zijn er signalen die duiden op zijn ontmoedigende werking. Het verhaal van de Stelling blijft echter een bron van inspiratie. Net als het fort destijds werd aangelegd als verdedigingsstrategie tegen potentieel onheil, zo vormt Kunstfort bij Vijfhuizen nu een ontwikkelplek van scenario’s voor vreedzame toekomsten: toekomsten waarin generaties na ons duurzaam en gelijkwaardig samenleven met de planeet en alles daarop. Daarvoor werkt het fort samen met zowel regionale als (inter)nationale partners.
Op de kruising van militaire architectuur, ecologie en artistiek experiment bouwt het Kunstfort aan momenten van verbeelding, verdieping en ontmoeting, die uitnodigen tot anders kijken naar en denken over de wereld. In wisselwerking met de directe omgeving bevragen kunstenaars en denkers bestaande systemen en creëren zij alternatieve realiteiten. De ideeën krijgen vorm in onder meer visuele presentaties, publiek gesprek en educatieve activiteiten. Op het Kunstfort bevinden zich presentatieruimtes, atelierwoningen, een restaurant, een gin-distilleerderij, studio’s, een werkplaats, kantoorruimtes en gastenverblijven. Verder zijn er twee bijenbloemenvelden op loopafstand.

Het forteiland is gelegen aan de rand van Haarlemmermeer en wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Het ligt onder de rook van Schiphol, behoort tot de Hollandse Waterlinies en heeft UNESCO Werelderfgoed-status. Sinds 1963 is het fort ontdaan van haar militaire bestemming en sinds 2005 heeft het een kunstzinnige.

De concerten vinden plaats in de genieloods : Artikel genieloods

website Kunstfort 

Historie

15 jaar lang heeft de stichting CruquiusConcerten 12 kamermuziekconcerten per jaar georganiseerd in Cruquius Museum Haarlemmermeer. De historie van deze concerten kunt u vinden onder het menukop Concerten. Voor de viering van het 15e seizoen heeft de stichting een prianotrio laten schrijven door componist Roel van Oosten. Dit nieuwe werk geïnspireerd op Cruquius Museum (Cruquius Trio) is uitgevoerd op 23 maar 2019 door het Osiris Trio. De opname hiervan door de concertzender is binnenkort te beluisteren. Een toelichting van de componist is te zien op deze website (onder berichten) lees verder 

Een aantal hoogtepunten kunt u nalezen via de recensies van de concerten. lees verder

 

De stichting CruquiusConcerten is afhankelijk van subsidies en donaties. lees verder