CruquiusConcerten in de genieloods op locatie Kunstfort bij Vijfhuizen.

De stichting CruquiusConcerten organiseert sinds 2014 kleinschalige kamermuziekconcerten. De eerste 15 jaar in Cruquius Museum Haarlemmermeer sinds 2019 in het Kunstfort bij Vijfhuizen.
Ieder seizoen is er een gevarieerd programma met kamermuziek op internationaal topniveau. Zowel pers als publiek zijn enthousiast over het programma, de keuze van topmusici en de akoestiek op locatie. De interactie tussen publiek en musici maakt ieder concert weer tot een bijzondere ervaring. Overtuig u zelf en kom luisteren, live luisteren is een belevenis niet te vergelijken met muziek op een CD.

Voorlopige agenda voor seizoen 2023 – 2024 (binnenkort meer informatie) 

zaterdagavond
11 november 2023
Delta Piano Trio (viool, cello, piano)
zaterdagavond
25 november 2023
Klara Würtz (piano: Goldberg variaties)
zondagmiddag
10 december 2023
Shunske Sato (viool)  en Shuann Chai (piano)
zondagmiddag
7  januari 2024
Camiel Boomsma (piano)
zaterdagavond
13 januari 2024
Ruysdael Kwartet (strijkkwartet)
zaterdagavond
20 januari 2024
Florian Just (bariton: Winterreise)
zaterdagavond
10 februari 2024
Viride Kwartet (strijkkwartet)
vrijdagavond
23 februari 2024
Corde Vento met Erik Bosgraaf
(Spaanse Barok)
zaterdagavond
9 maart 2024
Daniël Rowland (viool) Maja Bogdanovic (cello)
zondagmiddag
17 maart
nog in te vullen

Kaarten
De toegangsprijs is voor alle concerten € 25,= Kaarten kunt u online reserveren zie menu. Mochten er op de avond van uitvoering van een concert nog kaarten beschikbaar zijn, dan zijn deze een half uur van te voren aan de zaal zelf verkrijgbaar. Omdat het aantal plaatsen in de zaal beperkt is, is de kans hierop klein. Wij raden u aan tijdig kaarten te kopen.  De zaal is toegankelijk voor mensen met een rolstoel.

Aanvangstijden.
De zondagmiddagconcerten beginnen om 14:00 uur, de avondconcerten om 20:15 uur

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141EE Vijfhuizen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In mei 2023 is er een enquête gehouden onder de bezoekers van de concerten. De concerten worden gewaardeerd met een ruime8 en de programmaring met een  8,6 !

Lees hier de uitslag van de enquête: Uitslag Enquête CruquiusConcerten mei 2023

Kunstfort bij Vijfhuizen is kunst, erf­goed en na­tuur in één.

Het Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een grootschalig 19e-eeuws bouwproject, moest het Amsterdam beschermen tegen een hypothetische vijandelijke inval. Via manipulatie van de waterstand, met strategische inzet van bestaande beplanting en door specifieke ingrepen in het landschap, kon de tegenstander worden vertraagd en zou de Amsterdammer kunnen overleven.

De Stelling werd voltooid, maar zou nooit zijn beoogde functie vervullen – al zijn er signalen die duiden op zijn ontmoedigende werking. Het verhaal van de Stelling blijft echter een bron van inspiratie. Net als het fort destijds werd aangelegd als verdedigingsstrategie tegen potentieel onheil, zo vormt Kunstfort bij Vijfhuizen nu een ontwikkelplek van scenario’s voor vreedzame toekomsten: toekomsten waarin generaties na ons duurzaam en gelijkwaardig samenleven met de planeet en alles daarop. Daarvoor werkt het fort samen met zowel regionale als (inter)nationale partners.
Op de kruising van militaire architectuur, ecologie en artistiek experiment bouwt het Kunstfort aan momenten van verbeelding, verdieping en ontmoeting, die uitnodigen tot anders kijken naar en denken over de wereld. In wisselwerking met de directe omgeving bevragen kunstenaars en denkers bestaande systemen en creëren zij alternatieve realiteiten. De ideeën krijgen vorm in onder meer visuele presentaties, publiek gesprek en educatieve activiteiten. Op het Kunstfort bevinden zich presentatieruimtes, atelierwoningen, een restaurant, een gin-distilleerderij, studio’s, een werkplaats, kantoorruimtes en gastenverblijven. Verder zijn er twee bijenbloemenvelden op loopafstand.

Het forteiland is gelegen aan de rand van Haarlemmermeer en wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Het ligt onder de rook van Schiphol, behoort tot de Hollandse Waterlinies en heeft UNESCO Werelderfgoed-status. Sinds 1963 is het fort ontdaan van haar militaire bestemming en sinds 2005 heeft het een kunstzinnige.

De concerten vinden plaats in de genieloods : Artikel genieloods

website Kunstfort 

Historie

15 jaar lang heeft de stichting CruquiusConcerten 12 kamermuziekconcerten per jaar georganiseerd in Cruquius Museum Haarlemmermeer. De historie van deze concerten kunt u vinden onder het menukop Concerten. Voor de viering van het 15e seizoen heeft de stichting een prianotrio laten schrijven door componist Roel van Oosten. Dit nieuwe werk geïnspireerd op Cruquius Museum (Cruquius Trio) is uitgevoerd op 23 maar 2019 door het Osiris Trio. De opname hiervan door de concertzender is binnenkort te beluisteren. Een toelichting van de componist is te zien op deze website (onder berichten) lees verder 

Een aantal hoogtepunten kunt u nalezen via de recensies van de concerten. lees verder

 

De stichting CruquiusConcerten is afhankelijk van subsidies en donaties. lees verder